Hirsiarkkulaituri vai kiviarkkulaituri
Mikäli haluat kauniin, perinteisen, huoltovapaan, vankan, aikaa ja säitä kestävän laiturin, niin arkkulaituri voi sopia sinulle. Tai ehkä hirsiarkkulaituri, kiviarkkulaituri, kiviarkku, kiviarkkusilta, stenkista, bryggkista, brokista, sänkkista, jne. Rakkaalla perinteisellä laiturirakenteella on monta nimeä. Vanhoilla arkkulaitureilla on oma osansa paikallishistoriassa. Pitkäikäisyydestään ja monikäyttöisyydestään johtuen arkkulaiturit ovat tärkeä osa rantojemme kulttuurimaisemaa ja kulttuuriperintöä. Vanhat arkkulaiturit ovat seisseet paikoillaan useiden sukupolvien ajan. Jos vanhat arkkulaiturit osaisivat puhua, niillä olisi monta tarinaa kerrottavana.
Yksinkertaisia kiinteitä arkkulaitureita on rakennettu jo satoja vuosia, mutta kevytrakenteiset edulliset laiturit yleistyivät nopeasti muunkin rakentamisen modernisoituessa. Perinteisten arkkulaitureiden hyödyt on kuitenkin vuosisatojen saatossa osoitettu toteen ja tämä on välivuosien jälkeen taas tullut ihmisten tietoisuuteen. Ehkä tästä johtuen arkkulaitureiden rakentaminen on jälleen yleistynyt.
Laiturin suunnittelu
Olennaista laiturin suunnittelussa on laiturin käyttötarkoitus, luonnonolosuhteet sekä rannan ominaisuudet. Myös laiturin odotettu käyttöikä, toimitus- ja käyttöönottoaika, hankintakustannukset ja huoltokustannukset voivat vaikuttaa laiturityypin valintaan. Arkkulaituri ei ole yleensä nopein tai edullisin laiturivaihtoehto eikä näin ollen myöskään sovi hätäisimmille tai väliaikaislaituriksi. Seuraavassa muutamia keskeisiä tekijöitä, joita voit pohtia harkitessasi arkkulaituria.
Minkälaiselle paikalle arkkulaituri sopii
Arkkulaituri sopii suhteellisen tasaiselle moreeni-, hiekka-, muta- tai kalliopohjaiselle rannalle, johon arkkulaiturin pohja sovitetaan tarkasti pohjan kallistusten mukaisesti. Arkkulaituri ei sovi jyrkästi syvenevään rantaan, syvään rantaan, epätasaiseen kalliorantaan tai voimakkaasti virtaavaan veteen. Arkkulaituri kestää rakenteellisesti varsin hyvin vedenkorkeuden vaihteluita. Kelluvasta laiturista poiketen laiturin pinta tosin pysyy aina samalla tasalla. Ylä-, keski- ja alavedenkorkeudet tulee huomoida kun suunnitellaan arkkulaiturin korkeutta.
Rannan luonnonolosuhteet määrävät minkälaisen laiturin paikalle voi rakentaa. Suojaisilla paikoilla kevyempi rakenne on riittävä, mutta tuulelle ja jään voimille alttiit avoimet rannat vaativat jykevämmät arkkulaiturirakenteet. Arkkulaiturit suunnitellaan reunojen muodoltaan viistoiksi ja rakenteeltaan muutenkin sellaisiksi, että ne kestävät hyvin jään työntö- ja nostovoimia. Suurin haaste laitureille on jää. Vesi laajenee jäätyessään, jolloin laiturin seinämiin kohdistuu voimakas paine. Vedenkorkeuden vaihtelut nostavat tai laskevat jään pintaa, mikä voi nostaa paikoiltaan väärin rakennetun arkun yläosan. Tai kun tuuli liikuttaa keväisiä jäämassoja, niin liian keveä laituri liikkuu paikoiltaan. Jäiden paineessa moni laituri vaurioituu, kun arkkulaituri uskollisesti pysyy paikoillaan.
Suuret laiturirakennelmat voivat muuttaa rannan virtauksia ja ekologiaa. Laiturien suunnittelussa pyritään suosimaan ratkaisuja, jotka mahdollisimman vähän muuttaisivat rannan ekologiaa haitalliseen suuntaan. Esimerkiksi kiviarkkulaiturien moduulirakenne yhdistettynä silloilla häiritsee rantavirtauksia vähemmän kuin yhtenäinen arkkulaiturirakenne. Tämä voi ratkaisevassa määrin vähentää rannan rehevöitymistä. Ajattelemattomuudella voi olla kauaskantoisia peruuttamattomia vaikutuksia.
Laiturin käyttötarkoitus
Laiturityypin valinnassa sinun tulee huomioida laiturin käyttötarkoitus nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi kannattaa panostaa myös kiviarkkulaiturin estetiikan suunnitteluun. Tämän päivän suunnitelmilla on kauaskantoisia vaikutuksia, joista tulevat sukupolvet vielä nauttivat.
Onko laiturin tarkoitus toimia rantautumispaikkana myös raskastekoisillr kalastus- ja huviveneille; vai onko kyseessä vapaa-ajan asunnon pakollinen varuste, josta käydään uimassa ja jonka nokkaan ehkä satunnaisesti rantaudutaan soutuveneellä; vai onko laiturin tarkoitus olla osa paikallista kulttuurimaisemaa ja samalla palvella moninaisia erilaisia sosiaalisia ja toiminnallisia tarpeita? Tuleeko laiturin käyttäjämäärä kasvamaan tai käyttö muuttumaan tulevaisuudessa?
Laiturin elinkaari
Arkkulaituri voi hankintahinnaltaan olla kalliimpi kuin esimerkiksi pienemmät ja kevyemmät ponttoonilaiturit. Hyvin suunniteltuna ja toteutettuna arkkulaituri kuitenkin kestää ilman korjauksia varsin huoltovapaasti jopa 50 vuotta. Ponttoonilaituri on irrallisen ja kevyemmän rakenteensa johdosta altis lähtemään liikkeelle jäiden voimasta, ja voi vaatia vuosittaista huoltoa ja telakointia. Arkkulaiturin kokonaiskustannuksia voidaan pitää kilpailukykyisinä vastaavalle ponttoonilaiturille, varsinkin kun huomioidaan laiturin koko elinkaaren kustannukset. Lisäksi minkä arvon annat vaivattomuudelle ja huolettomuudelle? Arkkulaiturin omistaja järjestää keväisin laituritalkoiden sijaan ehkä laituritanssit.

Hugo Simberg – Tanssi sillalla (1903)
Arkkulaiturin rakentaminen
Mitoitus ja moduulit
Arkkulaituri mitoitetaan olosuhteisiin, sijoituspaikkaan ja käyttötarkoitukseen sopivaksi. Laituri voi koostua yhdestä tai useammasta kiviarkkumoduulista. Arkkulaiturin moduulien tyypillisiä kokoja ovat 3×6 m, 3×3 m tai 2×4 m. Suuret laiturit ja sillat suosittelemme rakentamaan useammasta moduulista, jotka yhdistetään silta- ja kansirakenteilla. Moduulirakenne on täysmittaisiin arkkurakenteisiin verrattuna kustannustehokas tapa rakentaa suuria laituri- ja siltakokonaisuuksia. Kuvassa tyypillinen arkkusilta.
Puutavara arkkulaituriin
Laiturit rakennettiin aikoinaan oman metsän sahaamattomista raakahirsistä. Työkalujen kehittyessä yleistyivät sahatut pelkkahirret. Arkun hirsirakenteisiin on perinteisesti käytetty hitaasti kasvanutta sydänpuumäntyä. Vedenrajaan ja veden yläpuolisiin rakenteisiin valitaan parhaimmat ja kestävimmät puut. Vedenpinnan alapuolisiin rakenteisiin voi vapaammin käyttää heikompia puulaatuja ja -lajeja. Hapettomassa tilassa puu säilyy hyvin. Nykypäivänä arkkulaitureita rakennetaan myös määrämuotoisesta puutavarasta ja jopa painekyllästetyistä parruista tai soiroista. Kansirakenteisiin on tyypillisesti käytetty haapaa tai mäntyä ja viime aikoina myös lehtikuusta. Kestopuuta käytetään yleisesti mikäli kyseessä ei ole perinnerakennuskohde. Joskus veden yläpuolisia rakenteita on tervattu kestävyyden parantamiseksi. Käytettävän puumateriaalin kuivuusaste ei ole erityisen merkityksellinen arkkulaitureita rakennettaessa, toisin kuin monessa muussa hirsirakentamisessa.
Arkkulaiturin rakentamisen vaiheet
Arkkulaiturin rakentaminen jakautuu tyypillisesti seuraaviin vaiheisiin. Vaihejakoon ja työvaiheiden kestoon vaikuttaa suuresti valittu arkkumalli sekä käytettävä puumateriaali. Jotkut yksittäiset vaiheet voivat kestää kalenteriajassa mitattuna pitkäänkin, kuten esimerkiksi puutavaralogistiikka ja arkun asettuminen. Puun matka metsän pystypuusta laituriksi on perinteisesti kestänyt jopa vuosia. Nykyään mutkia voidaan oikaista ja prosessia keventää valmiilla materiaaleilla ja hyvällä suunnittelulla.
- Kartoitus ja suunnittelu
- Materiaalien hankinta, sahaus, kuljetus, varastointi (sahalta, omasta metsästä, vanhasta riihestä…)
- Rakennuspaikan valinta ja materiaalilogistiikka
- Arkun rakentaminen
– Tuki- ja pohjakehikko sekä asemointi pohjan mukaan
– Veden alapuolinen runko ja kivisydän
– Vesirajan ja veden yläpuolisen osan runkorakenteet - Purku ja varastointi (jos arkkua ei rakenneta paikan päällä)
- Siirto ja varastointi
- Arkun kokoaminen, rungon tukirakenteiden asentaminen ja rungon lukitseminen
- Asennuspaikan siivoaminen, tasoittaminen ja tarvittaessa tukevoittaminen
- Arkkulaiturin vesillelasku ja asemointi
- Arkun kivitäyttö
- Arkun asettuminen
- Kannen rakentaminen
– Sillat ja tukirakenteet
– Kansirakenteet
– Kannen yläpuoliset rakenteet - Arkun suoja- ja ankkurointilaudoituksen rakentaminen (tarvittaessa)
Mistä aloittaa?
Arkkulaiturin suunnitteluun ja rakentamiseen liittyy asioita, joita ei tule ensi istumalta ajatelleeksi. Jos suunnittelet arkkulaiturin tilaamista tai rakentamista, niin suosittelemme lämpimästi ottamaan yhteyttä, niin voimme auttaa sinua pääsemään alkuun ja ehkä välttämään yleisimmät virheet.
Vastaa