Rakennusrestaurointi
Rakennusrestaurointialaa ohjaa erinäiset säädökset ja määräykset mutta myös restauroinnin eettiset periaatteet. Suomen Hirsiperinne kiinnittää erityistä huomiota kohteen kulttuurihistoriallisiin ja rakennustaiteellisiin arvoihin sekä vanhaan rakennustapaan ja materiaaleihin. Mikäli harkitset vanhan rakennuksen ostamista, korjaamista tai muuttamista, niin tutustu Hirsiperinteen töiden suunnittelua ja toteutusta ohjaaviin periaatteisiin. Siten voit säästä pitkän pennin samalla kun vaalit yhteistä katoavaa kulttuuriperintöämme. Kun tarvitset apua periaatteiden soveltamisessa sinulle tärkeään rakennukseen, niin olethan yhteyksissä.
Ohjaavat periaatteet
Meillä kaikilla on vastuu aineellisesta ja aineettomasta kulttuuriperinnöstä. Vastuu on sekä eettinen että osittain myös juridinen. Olemme kaikki lain ja asetusten puitteissa velvollisia suojelemaan ja edistämään kulttuuriperintöä ja siihen kohdistettuja inhimillisiä, aineellisia ja taloudellisia voimavaroja. Merkityksellisempi on kuitenkin yhteinen tahtotila kulttuuriperinnön säilyttämiseksi.
- Siivoa ja järjestä. Ajan saatossa nurkkiin kerääntyy paljon tavaraa, muistoja ja tarinoita. Rakennusrestauroinnin ensimmäinen vaihe on yleensä varsin logistinen, eli 1) korjaa turha tavara pois, 2) järjestä jäljelle jäävät tavarat tarkoituksen mukaisiin paikkoihin käyttöön tai varastoitavaksi ja 3) siivoa.
- Malta hetki ennen kuin teet peruuttamattomia muutoksia. Vanha viisaus kehottaa elämään rakennuksen kanssa kaikki neljä vuodenaikaa ennen sen peruuttamatonta muuntelua tai korjaamista. Tutustu rakennukseen ja opi sen tavoille. Jollei talosi riitä sinulle, niin taloa voi vaihtaa.
- Kiinnitä huomiota palautettavuuteen. Kun muutat jotain, niin suosi ratkaisuja joissa alkuperäinen tila on palautettavissa.
- Korjaa harkiten. Varo radikaaleja lämpötaloudellisia korjauksia, jotka voivat pilata vanhan rakennuksen herkästi turmeltuvia mittasuhteita ja kultturiarvoja. Harkitsematon lisäeristäminen ja -tiivistäminen voivat lisäksi muuttaa rakennuksen fysikaalista toimivuutta haitallisesti. Lämmöneristyksen parantamiseksi voi riittää rakenteiden tiivistäminen ja yläpohjan lisäeristys.
- Älä korjaa kunnossa olevaa äläkä uusi korjattavissa olevaa. Vanhassa on vara parempi, sanoo vanha sanonta. Vanha ei ole rikki tai huono sen takia, että se on vanha. Ylikorjaamisen taloudelliset kustannukset voivat olla suuret, mutta kulttuuriperinnölle menetykset voivat olla korvaamattomat. Vanha voi naamioitua kuluneisuudessaan hauraaksi ja toimimattomaksi, mutta kuitenkin olla uutta parempi. Älä anna kuluneen ulkopinnan tai epäsäännöllisyyksien huijata itseäsi.
- Kun korjaat, niin kunnioita ja arvosta vanhoja rakenteita. Kuka uskaltaa väittää, että satavuotias talo olisi huonosti rakennettu. Ellei vanha olisi kelvollinen, ei rakennuksesta koskaan olisi tullut vanhaa. Kannattaa katsoa ja oppia. Vauriot eivät välttämättä johdu huonoista rakenteista, vaan ylläpidon laiminlyönneistä, harkitsemattomasta korjausrakentamisesta ja muutoksista rakennuksen käytössä. Jos korjaustarve on syntynyt vanhan rakenteen toimimattomuudesta, älä kuitenkaan rakenna sutta uudestaan.
- Vaali elävää kulttuuriperintöä. Vanha ei tarkoita museoitua ja käyttötarkoituksensa menettänyttä. Rakennusten käyttötarkoitukset voivat elää ajan ja tilanteen mukaan. Isovanhempien aitasta voi tulla sauna ja vanhasta kansakoulusta nuoren perheen uusi asunto. Käyttötarkoituksen muuttuminen ajan saatossa ei ole rikos vaan voi olla luonnollinen osa rakennuksen elinkaarta. Käyttötarkoituksen muutos voi olla rakennuksen säilymisen ja säilyttämisen kannalta ratkaisevaa. Vanhoja rakennuksia on korjattu ja kehitetty rakennuksen elinkaaren eri vaiheissa. Tästä johtuen vanhoissa rakennuksissa on monasti sekä rakennusteknisiä että tyylillisiä kerrostumia eri aikakausilta. On hyvä tunnistaa mitä tyyliä rakennus edustaa eniten. Hyväksykäämme, että rakennusrestaurointi on muuttuvien tarpeiden ja kulttuurihistoriallisten kerrostumien kanssa tasapainoilua.
- Käytä ensisijaisesti perinteisiä materiaaleja. Uudet materiaalit on suunniteltu uusiin rakennuksiin. Lattiasientä ja homeita on aina esiintynyt, mutta kun moderneja rakennusmateriaaleja ja uudisrakentamisen ratkaisuja hyödynnetään perinnerakennuksissa, lisääntyvät valitettavan usein kosteuden ja mikrobien aiheuttamat ongelmat. Vältä siis uusia “parempia” perinnerakennukseen sopimattomia materiaaleja ja ratkaisuja. Tunnista kuitenkin milloin uusia materiaaleja ja tekniikoita voi ja kannattaa hyödyntää kultturiperintöä ja rakenteiden toimivuutta uhraamatta.
- Hyödynnä vanhoja rakennustarvikkeita. Rakennustarvikkeiden kierrättäminen ei ole pahe. Vanha hirsi on kaunis. Vanha puu voi patinasta ja epäsäännöllisyyksistä huolimatta olla uutta teollisuuspuuta teknisesti parempilaatuista ja käyttötarkoitukseen sopivampaa. Vanhan hirren syytiheys on yleensä suuri, kestävän sydänpuun osuus on mäntypuussa korkea ja lisäksi vanha sydänkuiva puu ei painu tai halkea.
- Hyväksy kauneusvirheet. Täydellisyys tappaa perinnerakennuksen. Hyväksy epäsäännöllisyyksiä, mutkia, vinoutta, kulumia ja ajan patinaa. Hyväksy tyylikerrostumia ja vanhojen ratkaisujen yksinkertaisuus. Juuri näissä voi piillä perinnerakennuksen arvo ja kauneus.
- Vältä keinotekoista. Vanhan rakennuksen ratkaisut voivat olla yksinkertaisuudessaan kauniita ja toimivia. Uusien rakentamisen ja somistamisen trendien mukaisilla ratkaisuilla kikkailut voivat pilata herkän perinnerakennuksen kulttuuriarvoja. Kaihda tyyli- ja materiaalijäljitelmiä. Varo ylimodernisointia.
- Varmista ylläpito ja huolto. Vanha rakennus tarvitsee hoivaa. Mikään ei ole ikuista, mutta ylläpidolla ja hyvällä huollolla puurakennukset voivat olla hyvin pitkäikäisiä. Huollon laiminlyönnit tulevat huoltamista kalliimmaksi lyhyessäkin ajassa, mutta vähintään kostautuvat pitkässä juoksussa. Vuotanut katto, väärä maali, ilmanvaihdon muuttaminen harkitsemattomasti tai virheellinen eristäminen voi muutamassa vuodessa tehdä merkittäviä tuhoja vanhalle rakennukselle.
- Jos et tiedä, niin kysy. Jos et osaa, niin pyydä apua. Jos et tiedä mitä olet tekemässä, niin hidasta vauhtia. Tutki, opettele ja ymmärrä perinnerakennuksen ylläpidon ja korjauksen perusperiaatteita. Perinnetieto, maalaisjärki ja rakennusfysiikan ymmärtäminen toimivat rakennusrestauroinnin alalla monasti paremmin kuin tämän päivän rakennusmääräysten ja suositusten suora soveltaminen. Uudisrakentamisen suositukset voivat jopa olla turmiollista perinnerakennukselle. Perinnerakentamisen ratkaisut ovat monasti yksinkertaisia ja ajan saatossa toimivaksi todettuja.
- Rakasta taloasi myötä- ja vastamäessä. Jos annat talolle, se antaa sinulle. Talo voi olla tarinoiden kehto, historian taltioija ja perinteiden vaalija. Parhaimmillaan talon ja ihmisen välille syntyy voimakas tunneside.
Tunnista omat arvosi ja periaatteesi. Kaiken kuulemasi ja lukemasi jälkeen voit säästyä paljolta tarpeettomalta korjaamiselta ja olla mukana säilyttämässä yhteistä kulttuuriperinöämme. Jos toisaalta edellä luetellut periaatteet ovat ristiriidassa sinun uskomusten ja käsitysten kanssa, niin perinnerakennuksen sijaan uudempi rakennus voi paremmin sopia sinulle. Jos sinulla on varaa rikkoa näitä periaatteita, niin kannattaa ennemmin rakentaa uusi talo omien mieltymysten mukaisesti.